HOMOKTÖVIS LÁNYOK ÉS FIÚK



HOMOKTÖVIS LÁNYOK ÉS FIÚK


Nemrég egy rendezvényen jártam. Az egyik kis asztalon üvegek sorakoztak, sűrű, élénk narancsszínű szörppel megtöltve. Az asztal mögött álló fiatalember lelkesen mesélt az otthoni hektárokról, a gondozásról és a szüretről. Az üvegek előtt egy ezüstlevelű, narancsszínű bogyókkal dúsan berakódott ág díszítette az asztalt, napjaink egyik legkedveltebb és legkeresettebb növénye, a Homoktövis (Hippophae rhamnoides). Jó volt ránézni a terméssel teli ágra, miből került a szörp az üvegekbe.

Fiúk és lányok aránya. Ha kedvünk támad homoktövist, ültetni az első legfontosabb tudnivaló róla, hogy kétlaki növény, tehát több növényt kell ültetnünk. A porzós és termős virágok két külön növényen találhatóak, vagyis külön nő vagy hímivarúak a tövek. Beporzás hatására terem, szél porozta növény. Enélkül bármely ivarú is, nem fog termést hozni. Ránézésre nagyon nehéz megkülönböztetni a termős és porzós egyedeket, szakavatott szem kell hozzá. A rügyek és virágok eltérései segíthetnek. A porzós egyedek rügyei nagyobbak, kövérebbek, a termőseké apróbbak. Virágai a termős példányokon fürtökben, míg a porzós példányokon füzérben állnak. Ezen apró különbségek megfigyelése segítségével tudjuk megkülönböztetni az egyedeket. Praktikus, ha már a telepítéskor címkékkel jelöltek a növények. Mert gyakori, ha jelölés nélkül ültettünk hím és nőivarú példányokat és bármely tő kipusztulna, mikor újat szeretnénk telepíteni, nem tudjuk eldönteni, melyiket kell pótolnunk. Magában is termő, öntermékeny a ’Friesdorfer Orange’, ám a bőséges terméshez ebből a fajtából is több növény telepítése javasolt. Magról való szaporítása nem eredményes, mert fele-fele arányban lesznek hím és nő ivarúak a csemeték, illetve a magról szaporított egyed kisebb bogyóméretű és eltérő tulajdonságú lehet, mint maga az anyanövény. Ezért fontos, hogy csak fajtanévvel megjelölt növényt szerezzünk be. Gyakran találkozhatunk a német ’Leikora’ (termős) és ’Pollmix’ (porzós) fajtákkal, melyekről jó tapasztalatokat olvashatunk. A fiú és lány egyedek ültetési arányáról eltérőek a vélemények, ajánlott az 1:9, vagyis egy fiú és kilenc lány egyedarány. Más arányban 4-5 lányhoz 1 fiú egyed aránnyal is szoktak telepíteni.

Nevelése kezdő kertész számára is könnyű feladat. A napfényes helyet kedveli. Hazánk kemény fagyos teleit nagyon jól tűri. A forró nyarakon is szépen fejlődik. Begyökeresedése után szárazságtűrővé válik, így az aszályos időszakokat is jól átvészeli. Addig öntözést igényel. Telepítéskor ajánlott marhatrágyával kevert talajba ültetni. A rossz minőségű sziklás vagy agyagos talajokon is elél, de igazán a homokos, lazább talajokat kedveli. Széles és 3-4 m magas ágas cserje, ezért ültetésekor tartsunk min. 2 m-es távolságot a növények között. Ágain hosszúkás, ezüstös levelek és tövisek taláhatóak. „Napjárta”, ritkább koronát sűrű ágrendszerének metszésével érhetünk el. Telepítését követően a harmadik év szeptemberétől szüretelhetjük narancssága bogyóit, ennek idejét a fajta és az adott év időjárása is befolyásolhatja. Hosszú évtizedekig szedhetjük termését, amit azonban óvatosan, kesztyűben tegyünk. Az egyik legkézimunka-igényesebb növény, amit tövisei nehezítenek. Bogyói nem peregnek, ezért az ágakat terméssel együtt vágják szüretkor. Ezekről az ágakról szedik le a termést, ami nagy munkával jár. A fagyok csípte, télen ágakon maradt termés édes lesz. Kerüljük a vegyszeres növényvédelmet!

Minél „nyersebben” érdemes fogyasztani, mert minél több feldolgozáson megy keresztül, pl. hő, annál többet veszít beltartalmi értékéből. Nagyon gazdag C vitaminban, F, E, B vitaminokban, flavonoidokban és béta- karotinban. Nyersen kesernyés ízű, feldolgozva fogyasztható. Tea, lekvár, szörp, dzsem és magolaj készül belőle.

Gyógyhatásainak listája nagyon hosszú. Természetes egészségmegőrzőként tartják számon. A teljesség igénye nélkül: elsőként kiemelkedő immunrendszer - erősítő hatású. Továbbá gyulladáscsökkentő, zsíroldó hatású, a bőr ellenálló képességét növeli az UV - sugárzással szemben. Hatásos gyomor panaszokra, szabályozza a pajzsmirigy működését, idegrendszer - és szemerősítő is, számos más jótékony hatása mellett.

Hazánkban egyre többen termesztik sikerrel a homoktövist. Napjainkban az ország egyetlen vad eredetű őshonos, 1000 tövet számláló Homoktövis állománya az Újpesti Homoktövis Természetvédelmi Terület 41 hektáros területén található, melyet 1974.- ben nyilvánítottak védetté. Az őshonos homoki társulásokban számos védett növény - és állatfaj található.

(A cikk a VERANDA Magazin 2017. November - Decemberi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések