KÁNNA KERTBEN ÉS KAMRÁBAN

Ha nagyobb parkok virágágyásai mellett megyünk el, gyakran találkozhatunk egy tömegében mutatós, robosztus termetű évelővel. Magasságával, nagy méretű leveleivel, mutatós virágaival kitűnik az egynyári vagy évelő növény közül. Ez a látványos növény a Kánna (Canna indica), melyet kerti virágágyásban vagy nagyobb edényekben teraszon is nevelhetünk.
A Rózsanád - más nevén nevezve - gondozása éppúgy aktuális tavasszal, mint ősszel. Mert míg egy egynyári növényt elültetünk és ősszel az első fagyok idején elpusztul, addig a Kánna évelő növény, amit évről évre tovább nevelhetünk. A többi lágyszárú évelő növénytől abban különbözik, hogy fagyérzékeny, így télen nem maradhat kint a kertben. Rizómái (gyöktörzsei) a föld alatt tápanyagot és vizet bőven raktározó vastag, húsos, módosult szárak. Az aszályos vagy tápanyagszegény időszakot a növény rizómái tartalékaival vészeli át. Ezért jól viseli a nagy melegeket és az időszakos szárazságot is.
A teleltetésről pl. a Leander juthat eszükbe, a Kánnát viszont nem kell minden ősszel egyre nagyobb dézsában fagymentes helyre cipelnünk. A rizómák tárolásával tudjuk évről évre átteleltetni. A Kánna kitartóan virágzik, de mikor elérkezik az első csípős, deres reggel, nagyméretű leveleit megcsípi a korai fagy. Ekkor kell kiásni a növényt. Ha évközben jól érezte magát a talajban, akkor mire kiássuk a földbe „erősen kapaszkodó” vastag gumókat, kiadós kerti testmozgásban lesz részünk. Óvatosan ássunk, máskülönben roncsolhatjuk a gumóit. A felszedett gumókról a földet gondosan rázzuk le, egy ládában tegyük ki az utolsó őszi melengető napfényre, hogy alaposan leszáradjon. A megszáradt földet könnyebb letakarítani róla. A ládákat papírral béleljük ki, szépen fektessük el benne a húsos gumókat és egy fagymentes, kevésbé párás helyiségbe tegyük be, ahol lehetőleg 6-8C van. Mire tél végéhez közelítünk, a gumók fonnyadtabbak lesznek, de ez csupán a vízveszteség eredménye.
A hidegre nagyon érzékeny növényt, tavasszal kétféleképpen ültethetjük. Ha februárban, cserepekbe és tápanyagdús földbe ültetjük, akkor bent egy meleg és fényes helyen gyorsan hajtásnak indulnak. Mire az utolsó tavaszi fagyok is elmúlnak - ami akár május közepére is eshet – akkor már leveles töveket ültethetünk ki a kertbe. Kiültetést követően az első pár hétben lassan fejlődik, de ez ne tévesszen meg minket. Később, mikor gyökeret ereszt és beköszönt az igazi nyári meleg, látványos növekedésnek indul, és egyre dúsabban hozza óriás méretű leveleit, majd megjelennek az első virágok is. Előnevelés helyett közvetlenül a kertbe is kiültethetjük a csupasz gumókat. Ennek hátránya, ha  túl későn ültetjük ki, vagy elhúzódik a hideg időjárás, akkor később fog virágozni és őszre nem éri el az akár két méteres magasságot. Rizómáit tavasszal - ültetés előtt - éles késsel darabolhatjuk, úgy, hogy minden darabon maradjon rügy. A vágott metszlapokat mártsuk faszénporba, így szaporítható.
Virága a fehértől az égővörösig számos színben létezik, levele zöld és bordó árnyalatú is lehet. Nyáron kertben, télen kamrában tartva, minden évben látványos, mediterrán hangulatot nyújt.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2017. Október - Novemberi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések