A HANGYÁK ELLEN VAGY MELLETT? - GERENDAHÁZAK Magazin



A HANGYÁK ELLEN VAGY MELLETT?

Ahogyan a kert lakói a giliszták, katicák, darazsak, szúnyogok, méhek, úgy a hangyák is. Addig nincs is gondunk velük, míg békés harmóniában és szinte észrevétlenül élnek. Ha viszont a gyepet sok ezer hangya vándorlóúttal szeli át, vagy tömegesen lepik el növényeinket, pláne, ha otthonunkba
vándorolnak be, akkor hamar nekifogunk irtásuknak.

A ragacsos fán több ezer hangya fel-le futkos. Hogyan menthetném meg tőlük a fát? Ez az egyik leggyakoribb megoldandó problémánk.  A fát ekkor azonban nem a hangyáktól kell menteni, hanem a levéltetű - fertőzéstől. Többségében akkor vesszük észre a növényen a fertőzést, mikor már látványosan és tömegesen mászkálnak rajta a hangyák. A lomb ragacsos tünetét nem ők okozzák, csupán azért mászkálnak rajta, mert megjelent a növényen egy csillogó, ragacsos anyag, az úgynevezett mézharmat. Ez a levéltetvek ingerlésre kibocsátott cukortartalmú ürüléke. Az ingerlést a hangyák végzik. Ezt az édes anyagot a hangyák előszeretettel fogyasztják, közben a levéltetvek egy részét gyérítik is. Másrészt viszont védik is őket, mint táplálékuk forrását. Az egyik növényről a másikra is áthurcolhatják a tetveket, így terjedhet a levéltetű - fertőzés és akár a vírusfertőzés is. A mézharmat fogyasztásával a tetvek egyre több nedvességet szívnak el a növénytől, ami egyre rosszabb állapotban lesz. A hangyák tulajdonképpen jó jelzői a levéltetű - fertőzésnek. Mutatják, hogy gyorsan védekeznünk kell ellenük. A hangyák levéltetvek közelébe való masírozását megakadályozhatjuk rovarfogó ragacsos szalaggal. Rögzítsük a fa kérgére úgy, hogy mindenhol ragacsos anyag vegye körbe, így nem tudnak a hangyák a fa lombjára feljutni a levéltetvekhez.

Bosszúságot okoznak vagy hasznot hoznak a kertben? Mindkettő igaz. Hazánkban számos hangyafaj él, köztük vannak védettek is. Persze senki nem örül, ha tömegesen fészkelnek be a kertben bolyokat építve. Ilyenkor gyors és hatásos módszereket keresünk ellenük. Gyakran választunk porozószert, melyet kiszórunk, de ha eső jön, ezt ismételnünk kell. A vízben oldható por hatásosabb, és könnyebben jut a résekbe is beöntözéssel vagy permettel. Rovarölő szerek permetezésével is védekezhetünk. Hangyabolyok rendszeresen karbantartott kertben ritkán fordulnak elő. Ahol ásunk, termelünk, öntözünk, vagy épp gyepet nyírunk, nem tudnak zavartalanul bolyokat kialakítani. A nedves helyeket is kerülik. Ha már a lakásunkba is bejutottak a rovarok, a beltérben használható csalétkek lehetnek célravezetőek. Ezeket az anyagokat az állatok közvetlenül a bolyba hordják. Ott fejtik ki hatásukat, így rövid időn belül megszűnik a hangyatámadás. Olvashatunk még házi praktikákról is, mint pl. a sütőpor, citromkarika, menta felhasználása, kinek épp mi válik be. Tömeges hangyainvázió esetén érdemes szakembert hívni, aki gyorsan megoldja a problémánkat. A hangyák azonban hasznot is hoznak. A ragadozó fajok hatékonyan pusztítják a kertben lévő kártevőket. Járataikkal pedig a talajt is lazítják. Tehát a hangyák ellen és mellett is szólnak érvek a kertben.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2017. Augusztus - szeptemberi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések